Find Den Perfekte Køkkenkniv: En Guide gennem Knivjunglen
Lad mig forsøge at hjælpe dig med at finde den rette køkkenkniv, der passer til dine behov.
Santoku vs. Gyuto/Kokkekniv
Hvis du leder efter en alsidig kniv, der klarer det meste, både grøntsager, fisk og kød, vil en Santoku eller en Gyuto/Kokkekniv ofte være det perfekte valg for dig. Valget mellem Santoku og Gyuto afhænger af personlig præference. Mange hjemmekokke foretrækker Santoku. Den normalt er 3-4 cm kortere og dermed lidt lettere at manøvrere rundt med, især hvis du ikke har et stort køkken til rådighed. Santoku-kniven kan genkendes på dens afrundede spids.
Gyuto eller Kokkekniven, som den også kaldes, er en lidt større allround kniv, der på grund af sin størrelse kan bruges til det samme som Santoku-kniven, men er også bedre til at skære større stege eller lignende. Nogle mennesker synes dog, at den kan virke en anelse stor specielt hvis du ikke er så øvet i et køkken.
Petty – Den Mindre, Allround Kniv
Hvis du søger en mindre allround kniv, bør du overveje en petty. Disse knive fås normalt i størrelser mellem 130-150 mm og er fantastiske til de mindre opgaver i køkkenet. En petty er perfekt til at hakke løg, klargøre urter, skære grøntsager, trimme kød eller endda filetere fisk.
Sujibiki/Slicer/Forskære-kniv
Står du og mangler den perfekte kniv til at skære fx stegen ud, når den er kommet fra grillen og over på skærebrættet? Eller til at skære et stykke fisk? Så er en Sujibiki/Slicer/Forskære-kniv (Kært barn…..) det ideelle valg. Denne kniv er relativt lang, tynd og smal, så den ikke ødelægger det lækre protein, du har tilberedt. Ved at lave lange strøg udnytter du længden på kniven og opnår et så rent og pænt snit som muligt.
Personlig Rådgivning – Din Præference, Din Kniv
Udover de nævnte typer findes der naturligvis mange andre køkkenknive. De nævnte knive er blot nogle af de mest populære. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, eller hvis du har generelle spørgsmål, er du ALTID velkommen til at kontakte os.
Valg af Skæfteform
Skæfter – Din præference for skæfteform er meget personlig. Vi bestræber os altid på at have et bredt udvalg på lager, så du kan kombinere efter dine ønsker. Hvis du er højrehåndet, foretrækker mange det, der kaldes et Shinogi-skæfte. Det kaldes også et D-formet skæfte, da det ligner et “D”, når du ser på det fra enden. Det har en ”udposning” på højre side, der gør, at det passer godt i højrehånden. Mange venstrehåndede synes dog, at det virker mindre behageligt.
Hvis du er venstrehåndet, hvis flere personer bruger knivene, eller hvis du blot ønsker noget andet end Shinogi-skæftet. Så er et ovalt skæfte eller et ottekantet skæfte et par gode muligheder.