MASKINLAVET VS. HÅNDLAVET

Håndlavede vs. Maskinlavede Knive: En Debat

 

Indledning

 

Der er meget debat om hvad der er bedst. Og specielt om det er ekstra penge værd at købe håndlavede knive. Lad mig sige det fra start, jeg synes ikke der er noget korrekt/endegyldigt svar. Når man laver en kniv i Japan, er der mange arbejdsgange og som udgangspunkt er de delt op mellem 3 personer/firmaer; smed, sliber og skæftemager der arbejder sammen om at lave den færdige kniv. Alle 3 håndværk er nogen der tager lang tid at lære og senere specialisere sig i.

 

 

Er det altid enten eller?

 

Smeden vil tage stålet varme det op, banke det ud. Evt. ligge det sammen med andet stål eller jern og banke endnu mere og til sidst hærde og temperere bladet. Sliberen modtager så kniven der på dette tidspunkt vil være lige tyk over det hele. Derefter begynde at tynde bladet ind så det får den profil man ønsker. Så er det tid til at polere kniven så den får den finish man ønsker. Evt. trække damaskusmønsteret frem, og sætte den endelige æg på kniven. Så kniven nu er skarp. Skæftemageren laver som du nok har gættet, skæftet. Det gør han af f.eks. magnolia træ der formes, brændes og bores hul i til tangen på kniven. Der sættes f.eks. en “ferrule” på af bøffelhorn og det hele slibes, poleres og vokses. Derefter samles bladet og skæftet, ofte af sliberen eller et salgsfirma.

 

Ovenfor er angivet hvordan en håndlavet kniv er lavet, dog kan én eller flere af disse arbejdsgange erstattes af maskiner, det gør ikke nødvendigvis kniven dårligere, men det vil ofte gøre kniven billigere. Det er med knive som med alt andet, jo længere tid håndværkerne bruger på kniven jo flere penge vil de gerne have for den.

 

 

Personlig Præference

Det er et emne der ofte diskuteres i Japan blandt knivmagere, men jeg synes ikke man kan sige hvad der er bedst håndlavede knive eller (helt eller delvist) maskinlavede knive, det er et spørgsmål om præference. Personligt går jeg meget op i håndværket og traditionerne omkring knivproduktionen og ønsker derfor at købe så håndlavet som min pengepung giver mig mulighed for, for at støtte det og sørge for at de også findes i morgen.

Påskeferie

Ordrer bestilt fra 25/3 og frem, vil blive afsendt fredag 29/3

Jeg afholder lidt påskeferie og afsender derfor ordre bestilt 25.-29. marts, den 29/3.

God Påske!