SLIBNING AF KNIVE (DOUBLE BEVEL)

En skarp kniv gør det ikke alene sjovere at arbejde i køkkenet, men det gør også at frugt, grønt, kød mm holder sig frisk længere og at nogen emner faktisk kan smage bedre når de er skåret med en skarp kniv. Se mere under “Hvorfor overhovedet bruge gode knive?” 

 

 

Dette skal du bruge: 

 

Slibesten: Jeg anbefaler en slibesten i korn ca. 1000 og ca 3000 som en god “starter-kombination” så kan du altid tilføje flere sten når du bliver mere øvet. Har din kniv skader der ikke umiddelbart kan klares på en grit 1000, vil jeg anbefale dig at få hjælp fra øvede, da man nemt laver stor skade på kniven ved de meget grove sten hvis ikke man er trænet. 

 

Vand – 2 stk. 50ører – betonblok el lign – skridsikker måtte – viskestykke 

 

  • Stenen ligges i vand i ca. 10-15 min. Inden brug (indtil der ikke længere kommer luftbobler op af den), placér stenen på betonblokken med den skridsikre måtte mellem, sørg for at alt er stabilt, Sikkerhed først!
  • Hold kniven i din primære hånd i en 45 graders vinkel på stenen. De 2 mønter ligges oven på hinanden og knivens ryg ligges på mønterne, dette giver dig en vinkel på ca 14 grader som du skal forsøge at holde under hele slibningen. Jo bedre du holder den vinkel, desto bedre resultat!
  • Bevæg nu kniven frem og tilbage over stenen med et let pres når du bevæger kniven i retningen af den ryg, et optimalt pres vil være ca 2 kg (prøv det evt. på en vægt), men lad dig ikke skræmme, øvelse gør mester. Alt efter hvilken type kniv du sliber kan det være svært at få slebet spidsen, løft derfor din albue en smule op så du vipper kniven en smule og kan slibe spidsen af kniven også.
  • Når du kan mærke en burr/grat på hele skæret så kan du vende kniven og slibe den anden side. Det gøres på samme måde, bare tag dig god tid, det er ikke en konkurrence om at være hurtigst, hellere få et godt resultat.
  • Når du har fået lavet en burr/grat på den anden side nu. Så tager du den finere sten og begynder at slibe på den, den fungerer på samme måde, med de 2 mønters vinkel og et let pres når du bevæger kniven i retning af dens ryg. Når du har skabt burr/grat på hele skæret så vender du kniven og gør samme på modsatte side.

 

Burr/grat

Efter du har skabt burr/grat på begge sider på den fine sten er du så småt færdigt. Du mangler nu at gøre det man kalder de-burr.  Altså at fjerne den grat du har siddende på kniven. Nogen bruger stenen til det, men specielt i begyndelsen vil jeg anbefale at gøre det på feks et viskestykke. Det vil også kunne gøres på en læderstrop, en avis eller anden grov, blød overflade. Stryg kniven med ryggen først i en lidt højere vinkel end du har slebet på. Stryg kniven på begge sider så du fjerner graten på den måde. Prøv derefter at skære i et stykke avispapir. Du ønsker at få så rent et skær så muligt, med så lidt lyd som muligt. Mærker du små hakker når du skærer avisen, kan det være at du stadig har resterende grat på kniven. Prøv derefter at stroppe den lidt igen.

Påskeferie

Ordrer bestilt fra 25/3 og frem, vil blive afsendt fredag 29/3

Jeg afholder lidt påskeferie og afsender derfor ordre bestilt 25.-29. marts, den 29/3.

God Påske!